Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge på Öland samt på Gotland. 
Den ser ut som"bollar" i tennisbollsstorlek bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök eller annan fyllning.

Kroppkakor finns i många mer eller mindre lokala varianter.

Blekingekroppkakorna, även kallade gråa kroppkakor, innehåller nästan bara råriven potatis och endast en liten mängd mjöl.
Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis.
Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen.
Gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir vita.

I Blekinge och Öland finns varianter på kroppkakor som istället för tärnat fläsk har antingen sjöfågel eller ål som fyllning.
En version, kallad "blinning", är en kroppkaka utan fläsk eller lök.
I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger en karaktäristisk smak.


Kroppkakor kan ätas med grädde/mjölk och lingonsylt eller med skirat smör och rårörda lingon.
Traditionellt på Öland utan lingonsylt (skirat smör + tunn grädde eller mjölk).
På Gotland serveras de traditionellt med en  vit sås med extra fyllning i.

Kroppkakor

Grova 2,5kg

Kroppkakor

Grova 900g

Kroppkakor

Grova 300g

Kroppkakor

Småländska 2,5kg

Kroppkakor

Småländska 900g

Kroppkakor

Småländska 300g

Kroppkakor

Delikatess 2,5kg

Kroppkakor

Delikatess 900g

Kroppkakor

Delikatess 300g

...ingen kärlek är större än den till maten...

Frågor till oss kan ställas dygnet runt och besvarars inom 24h.

Email: info@densmalandskamatfabriken.se

Glenn: +46 (0) 76-145 22 36

Magnus: +46 (0) 70-250 57 18